Grafisch Advies

5 tips voor het aanleveren van een drukklaar bestand

U ontwierp zelf een flyer of affiche en liet deze drukken bij een online speler op de markt. Enkele dagen later staat de bestelling voor de deur en opeens zien de flyers of affiche er toch anders uit dan op het scherm. Vervelend!

Hier zijn 5 handige tips om zulke verrassingen in de toekomst te voorkomen.

1. Exporteer steeds uw ontwerp naar een drukklaar PDF-bestand.

Weet u niet hoe het drukklaar bestand er moet uitzien? Contacteer dan uw drukker alvorens aan de opmaak te beginnen. Zo vermijdt u dat u de opmaak moet aanpassen na doorsturen naar uw drukker.

2. Zet de kleurmodus bij het ontwerpen steeds in CMYK.

Alle digitale drukkers gebruiken CMYK kleurmodus bij het drukken. Als uw ontwerp in RGB modus staat, dan kunnen de kleuren heel anders uitvallen dan verwacht gezien de drukpers de kleuren omzet naar CMYK.

3. Bleed, bleed en nog eens bleed

Voorzie steeds de nodige overloop, ook bleed genoemd, zodat uw ontwerp correct bijgesneden kan worden. Als u standaard 3mm overloop voorziet dan zit u beslist goed, behalve bij brochures waar een overloop van 5mm aangeraden is. Wanneer er geen overloop is voorzien kan het ontwerp niet correct bijgesneden worden en kan het zijn dat er belangrijke elementen doorgesneden worden of kan er een witte rand ontstaan. Wilt u hier meer over weten? Lees dan zeker verder in de FAQ’s van onze Digitale Drukkerij Geprint.be.

4. Veiligheidsmarge

Hou rekening in uw ontwerp met een minimale veiligheidsmarge van 3mm. Zet dus uw teksten niet te dicht tegen de snijrand, anders kan het zijn dat er wel eens een belangrijk stukje tekst wordt weggesneden.

5. En wat met afbeeldingen en logo’s?

Zorg dat logo’s en tekeningen vectorieel aangeleverd worden en dat afbeeldingen in minimaal 300 DPI gebruikt worden. Wanneer de afbeeldingen te laag van resolutie zijn of de grootte niet correct is kan u onscherpe printresultaten bekomen.

Heeft u professionele hulp nodig om uw drukwerk tot een mooi grafisch geheel te brengen? Dan kan u natuurlijk ook steeds beroep doen op één van onze professionals binnen Digitale Drukkerij Geprint.