Grafisch Advies

Wat is bleed?

Drukwerk zoals flyers, posters en visitekaartjes worden op grote vellen gedrukt en in stapels gesneden. En omdat stapels papier iets kunnen verschuiven tijdens het snijden, kan het mes net naast het ontwerp komen. Door op afloopmarges en kaders te letten kun je er voor zorgen dat je drukwerk er altijd goed uit blijft zien.

Afloop

Elk product dat gedrujkt moet worden heeft afloop (bleed) nodig. Voor de meeste producten is dit 3 mm. De afloop wordt na het drukken weggesneden en is niet zichtbaar op het eindproduct. Wanneer het mes net naast het ontwerp snijdt zal er zonder afloop een witte rand ontstaan. Door de achtergrond door te laten lopen in de afloop kan dit eenvoudig voorkomen worden.

Kaders en veilige marge

Door kaders te gebruiken worden kleine verschuivingen bij het drukken extra duidelijk. Het onderstaande voorbeeld toont een A4 flyer met een kader van 3 mm. Een verschuiving van 2 mm bij het drukken valt hier direct op. Omdat we niet kunnen garanderen dat je ontwerp precies gecentreerd wordt, kun je het beste geen kaders gebruiken. Wil je dit toch? Maak de kaders dan zo breed mogelijk zodat verschuivingen minder opvallen. Om dezelfde reden is het ook belangrijk belangrijke teksten en afbeeldingen niet te dicht op de rand te zetten. Houd hiervoor een veilige marge van 3mm aan. Deze veilige marge kan je controleren na het uploaden van je bestand in de online studio.

Hoe stel je afloop (bleed) in?

Werk je met Canva? Dan houdt canva hier automatisch rekening mee indien je de export doet naar een drukklaar PDF bestand. Hoe je dit doet, kan je lezen in onze blog “Drukklaar bestand maken in Canva? Het kan!”

Adobe Indesign

Gebruik onderstaande instellingen om een nieuw document te maken. Wijzig de bleed in het aantal mm die nodig is. Bij de export naar een drukklaar bestand zet je de optie “Afloopinstellingen van document gebruiken” aan.

Adobe Illustrator

Gebruik onderstaande instellingen om een nieuw document te maken. Wijzig de bleed in het aantal mm die nodig is. Bij het opslaan naar een drukklaar bestand zet je de optie “Afloopinstellingen van document gebruiken” aan.